25.10.2015

Jesienne śniadanie: muffiny z jabłkami i śliwkami


Kilkanaście godzin temu obiecałam pod jednym z moich instagramowych wpisów, że podam na blogu przepis na jesienne muffiny z owocami- idealne na weekendowe, niespieszne śniadanie. Dzisiaj  więc ten przepis- wypróbowany i sprawdzony dwukrotnie: przedwczoraj robiłam muffinki w mojej domowej kuchni, dzisiaj w nowiutkim piekarniku w mieszkanku Mi.






Składniki:

200 mąki tortowej
120 g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
drobno starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
150 g masła, stopionego i przestudzonego
3/4 szklanki ciepłej wody
2 jajka 
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
4 śliwki pokrojone na ćwiartki
50 g płatków migdałowych
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 stopni C. 
Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką z cytryny i solą. W drugiej misce wymieszać lekko ubite jajka z rozpuszczonym masłem, wanilią i wodą.  Wlać masę do suchych składników i wymieszać lekko drewnianą łyżką. Do masy dodać pokrojone jabłka i śliwki.  Papierowe foremki napełnić do 3/4 wysokości i wstawić do formy na muffiny. Posypać płatkami migdałów i brązowym cukrem. Piec ok 25 minut. 

Kuchnia w mieszkanku w Gdańsku- malutka, ale bardzo przytulna i funkcjonalna

Ingredients:

200g self -raising flour
120 superfine sugar
3 teaspoons baking powder
2 teaspoons ground cinnamon
finely grated zest of 1/ lemon
pinch fine salt
2 teaspoons natural vanilla extract
150 g unsalted butter  melted and cooled 
3/4 glass warm water
2 large free-range eggs, lightly beaten
1 apple, peeled, cored and cut into small cubes
4 plums cut into quarters
handful sliced blanched almonds
2 tablespoons light brown sugar

Directions:
Preheat the oven to 200C.  Place the flour, almond meal, superfine sugar, baking powder, cinnamon, lemon zest and salt in a bowl and mix well. In a separate bowl, mix together the vanilla extract, melted butter, beaten egg and 3/4 cup warm water. Add the wet ingredients to the dry ingredients and mix with a wooden spoon, then add the apple and plum and gently stir to combine. Spoon the batter into the prepared pan, filling each cup to about three-quarters full. Sprinkle with almonds and brown sugar. Bake for 25 minutes. 





A na rozgrzewkę po spacerze nad morzem- pachnąca herbata z goździkami, pomarańczą i jagodowym syropem
Miłej niedzieli!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kalinka