15.09.2014

Keep calm and eat apples


Sprawa jak wygląda- każdy wie, więc nie będę się rozwodzić na tematy ekonomiczno-polityczne, bo nigdy do tej pory tego nie robiłam w blogowej rzeczywistości i postanowiłam konsekwentnie trzymać się swojej zasady.
Ale jak zwykle jesienią jeden post musi być o jabłkach, bo to najpyszniejszy, najzdrowszy owoc na świecie:)  Powodów do jedzenia jabłek jest więc dużo, a obecnie nawet jeszcze więcej...
W każdej postaci- np. klasycznego apple crumble.
To najprostszy jesienny deser- wystarczy szybko zagnieść kruszonkę i zapiec pod nią owoce




Mój ulubiony przepis to taki z płatkami owsianymi (przepis na 8 foremek do zapiekania):

-100 g roztopionego masła
-100 g płatków owsianych
-200 g mąki
-50 g cukru
-cynamon i cukier do posypania owoców

Skladniki kruszonki mieszamy, układamy na owocach i zapiekamy w temperaturze 190 st C przez około 20 minut.
Zwykle podaję crumble z odrobiną lodów waniliowych lub jogurtem (np. brzoskwiniowym)

Jabłka można zastąpić też innymi owocami- np. śliwkami, winogronami itp.

Na FB wrzuciłam zdjęcia tego samego deseru ze sliwkami i ciemnymi winogronami zebranymi z krzewu oplatającego naszą werandę



Buziaki!

Kalinka:)



KEEP CALM and EAT APPLES...


41 komentarzy :

  1. muszę spróbować , wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pysznie to wygląda! Lecę po jabłko :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Z owsianymi powiadasz? Zrobie:) Niech zyja "japka";)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny deser. Ja robilam tartaletki z jabłkiem- kruszone ciasto na dno, na gore jabłka w kwadratach ale juz bez kruszonki. Musze sprobowac odwrotnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez czesto robie takie jabluszka i wszyscy uwielbiamy:) Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fantastycznie :) crumble uwielbiam w każdej możliwej postaci, choć najbardziej chyba truskawkowo-rabarbarowe :) teraz rządzi malinowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinowych nigdy nie próbowałam, ale brzmi kusząco:)

      Usuń
  7. a gdzie można kupić takie foremki do zapiekania? są śliczne :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja je ostatnio kupiłam właśnie w sklepie; Duka i były w promocji :)

      Usuń
  8. fajne, proste i zdrowe jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj też tak lubię. Polecam wersję ze śliwkami - jest równie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. moje śliwkowe tak podbiło serca rodziny, że już kilka razy robiłam i wciąż chcą więcej :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ze śliwkami tez robiłam- jest doskonale, ale jabłka to teraz sprawa ideologiczna:)))

      Usuń
  11. Oooo wiedziałam kiedy się zjawić. To ja poproszę o takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mhhhmmm baaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam!
    Odkąd wypróbowałam przepis na tę kruszonkę znaleziony u Sophie Dahl, jem tylko taką wersję! :)))
    A jabłka smakują o tej porze roku najlepiej :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tez jest poniekąd od Sophie, ale zmodyfikowalam go już kilka razy, stopniowo zmniejszając ilośc cukru :)

      Usuń
  15. Ja zawsze kruszonkę zapiekałam w dużym naczyniu do tarty. Nie przyszło mi do głowy serwowac w małych naczynkach. Kalinko twoje kruszonki wyglądają naprawdę bardzo apetycznie w tych małych foremkach...

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszystko co pod kruszonką. U mnie teraz przyszła pora na maliny ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks like a delicious recipe !!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie i już jestem głodna :)
    http://mysweetdreaminghome.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzień dobry, czy mogę prosić o informację, gdzie zostało zakupione łóżko sypialniane (chodzi mi o dom całoroczny)? Dokładnie takiego szukam.

    Pozdrawiam i przy okazji gratuluję ciekawego bloga, cudnych zdjęć i chyba przede wszystkim niezwykle uroczych Kalinek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łóżko jest z Ikea, ale ma już sporo lat wiec raczej nie ma go w ofercie sklepu (sprawdziłam przed chwila na stronie internetowej i tam nie ma w ogóle tego modelu w żadnym kolorze).
      A za wszystkie miłe słowa b.dziekuję:))

      Usuń
  20. pyszności , robie podobne i uwielbiam
    ♥ Co powiesz na wspólną obserwację? Będzie mi bardzo miło jeśli spodoba ci się mój blog i się zgodzisz :) daj znać u mnie w komentarzu jeśli zaobserwujesz a szybciutko zrobię to samo .

    Zapraszam serdcznie ♥

    http://aaangelllaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. oooo znajoma sciereczka ( ja z niej uszyłam poszewkę) i serwetki;-)))pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na te płatki owsiane! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  23. Tez czesto robie ten deser :)))))))))) Pychota:) Super blok zapraszam do mnie :))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmmmm, u mnie też Apple Crumble od dwóch sezonów jest wielkim kuchennym przebojem i pewnie nieco złudną nadzieją na życie w wersji slim, ale co tam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda pięknie! Szukałam czegoś innego, a znalazłam coś co przecież powinnam szukać :D dziękuję za pomysł na dzisiejszy deser, dawno nie robiłam a dziś nadrobię ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kalinka