28.02.2013

Boathouse


Z cyklu: najpiękniejsze domy wakacyjne:)



















Domek dla dzieci to miejsce wymarzone do zabawy w czasie wakacji...


I słodkie wnętrze domku:)



I te werandy...





Miłego dnia Kochani!


26.02.2013

Dom nad fjordem Syvde


Ten dom czytelnicy magazynu Bolig Pluss w konkursie Norges vakreste hjem 2012 
uznali za najpiękniejszy norweski dom 2012 roku. 
Dom jest otoczony górami i ma wspaniałe widoki na fjord Syvde. 
Dominująca wewnątrz domu biel z akcentami błękitu i szarości daje wrażenie harmonii, czystości i porządku. 



























Piękny dom, prawda?

Miłego dnia!



Kalinka:)


24.02.2013

Korvapuusti, Porvoo, cobalt blue &...


Jakiś czas temu Funita zobaczyła na moim blogu zdjęcia ukochanych przeze mnie skorupek z wzorem indisch blau (jest ich u mnie na blogu wszędzie pełno, bo już nie raz je pokazywałam, a zbiory stale się powiększają). Zobaczyła i zapytała, czy chciałbym jeszcze kilka takich skarbów.
Domyślacie sie pewnie, że nie powiedziałam "nie" i tym sposobem stałam sie właścicielką kompletu talerzyków do ciasta z tym pięknym kobaltowym wzorkiem.
Dziękuję!!!




 Są piękne i na dodatek idealnie pasuja do mojego dzbanka indisch blau i kobaltowych kubeczków z Green  Gate

Warunkiem otrzymania prezentu- jak zaznaczyła stanowczo Funita- było to żebym go kochała, opiekowała się nim i od czasu do czasu nakarmiła dobrym ciastem:)))
Wszystkie warunki spełniłam:P
Wczoraj wieczorem talerzyki dostały pyszne jedzonko- fińskie cynamonowo- kardamonowe bułeczki Korvapuusti.
Dzisiaj rano, przy dobrym świetle zrobiłam zdjęcie ostatniej, którą uratowałam przed moją żarłoczną rodziną:) 


 Korvapuusti upiekły wczoraj moje córki według  przepisu, który Michalina przywiozła z Finlandii i który jest jak najbardziej oryginalnym fińskim przepisem na te przepyszne drożdżowe bułeczki.
Tak piecze je Meel- fińska przyjaciółka mojej córki.


 Korvapuusti 

Ciasto:
25 g drożdży
75 g masła
300 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
50 ml cukru
3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
750 ml mąki

Nadzienie:
100 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
100 ml cukru
2 łyżeczki cynamonu


1 jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie 
1. Rozkrusz drożdże do miski.
2. Rozpuść masło, dodaj mleko i doprowadź wymieszane składniki do temperatury 37°C.
3. Wylej do miski z drożdżami i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
4. Dodaj sól, cukier, kardamon i wymieszaj. Dodaj około 200 ml mąki i mieszaj.
5. Dodaj resztę mąki i ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne i nie będzie się już przyczepiać do miski (to nie powinno zająć dużo czasu), ani do twojej ręki (co już zajmie więcej czasu:)).
6. Posyp wierzch i spód mąką. Odstaw na 30 minut.
7. Wymieszaj składniki nadzienia.
8. Oprósz stolnicę mąką i rozłóż na niej ciasto
9. Rozwałkuj na kwadrat 40 x 60 cm
10. Rozsmaruj nadzienie na cieście i zwiń starannie ciasto w rolkę, wzdłuż dłuższego boku.
11. Pokrój na 3-4 cm kawałki
12. Otwórz kawałki naciskając trzonkiem noza na środek
13. Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 30 minut

14. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym brązowym cukrem
15. Piecz  w temperaturze 225 stopni C for  około 10 minut ( z termoobiegiem nieco krócej)
16. Przykryj ściereczką podczas studzenia



Przy okazji pieczenia bułeczek jeszcze raz ogladaliśmy album z pięknego fińskiego miasteczka Porvoo, połozonego niedaleko Helsinek, gdzie Michalina spedziła kilka miłych dni

( Jori, Marie Anne, Meel & Petrus- Kiitos!!!)





Miłej niedzieli Kochani!










22.02.2013

Mynte od Ib Laursen, tulipany i prezent z Fabryki


 Hej! Hej!
Trochę ostatnio zaniedbałam mojego bloga i ogólnie blogowe życie, ale po powrocie z ferii wpadłam niestety od razu w wir pracy i trudno mi ogarnąć wirtualną rzeczywistość:) 
W ostatnich dniach przyszły jednak do mnie paczuszki z takimi cudami, że musiałam znaleźć chwilę i je Wam pokazać...
Jakiś czas temu wpadł mi w oko biały dzbanek firmy Ib Laursen z serii Mynte i kiedy tylko zobaczyłam go w sklepie Villa Nostalgia wiedziałam, że muszę go mieć:) Zamówiłam i za dwa dni (!) kurier przyniósł mi paczuszkę z dzbankiem i małą, białą miseczką z dzióbkiem (zaszalałam i ją też kupiłam, bo nie mogłam się oprzeć: jest taka urocza:))



Do dzbanka wstawiłam od razu świeże kwiaty- moje ukochane tulipany- pierwsze w tym roku 




Ogromną niespodziankę sprawiły mi dziewczyny z Fabryki Prezentów, gdzie wygrałam konkurs na najlepszy aforyzm o miłości (pisałam o tym już TUTAJ)
Dziewczyny robią bardzo fajne rzeczy- zajrzyjcie do nich koniecznie



Nagrodą w konkursie była ta piękna bransoletka


Samo opakowanie też było urocze: 



O trzeciej, niezwykłej niespodziance napiszę w kolejnym poście...




 Malinowe buziaki:)


17.02.2013

Pozdrowienia z Korbielowa

Witajcie Kochani!
Dzisiaj, korzystając z dostępu do internetu, wrzucam króciutki post z naszych zimowych ferii w Beskidach i kilka zdjęć pięknych krajobrazów z zimowego, narciarskiego Korbielowa.
Zrobiłam je iPhonem, więc jakość nie z lustrzanki, za to z fajną możliwością robienia tzw. "panoramy", co w górach jest gadżetem nieocenionym:)


 
























Ściskam Was mocno, wracamy już jutro do domu i bardzo cieszę się na spotkanie z Wami
 (internet tutaj działa bardzo słabiutko:) 
buziaki:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kalinka