23.03.2013

Zupa z bialych warzyw z pesto i z grzankami z ananasem


Na tzw. "przednówku" trudno o dobre, świeże i zdrowe warzywa, więc zamiast kupować naszpikowane chemią nowalijki z dalekich krajów, wykorzystajmy- wzorem naszych przodków- ubiegłoroczne zapasy. Pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza i nie zapowiada szybkiego przyjścia wiosny, więc tym bardziej przyda się dostarczyć zmęczonemu długa zimą organizmowi dużej dawki witamin, soli mineralnych i błonnika. Na przykład z postaci pysznej, kremowej zupy z korzeni warzyw: pietruszki, selera, pora i cebuli.  Brzmi trochę staroświecko i banalnie, prawda? 
Też tak sobie pomyślałam i podkręciłam tą zupę odrobiną domowego pesto i moimi autorskimi:) grzankami z  serem brie i ananasowo- miętową salsą :)

(to jest zupa, którą wymyśliliśmy i gotowaliśmy moim synem na szkolnym konkursie kulinarnym i która jest przebojem naszej domowej kuchni:)) 





Zwyczajne warzywa korzeniowe




bagietka na grzanki


ser brie 






ananas i świeża mięta




Można podać z plastrem brie lub z pesto, albo jednym i drugim:) 





Zupa z białych warzyw z grzankami z brie i ananasową salsą:

na zupę:

-2 białe cebule
-połówka pora (biała część)
-1 seler (jesli duzy to połowa)
-2 duże korzenie pietruszki
-2 ząbki czosnku
-masło

na grzanki:

-1 bagietka
-1 ananas
-świeża mięta
-1 ser brie
-oliwa 
-1 ząbek czosnku


na pesto:

-1 ząbek czosnku
-garść orzechów włoskich
-garść świeżej bazylii
-garść pietruszki
-1/3 szklanki oliwy



Zupa:

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plastry (lub kostkę) pietruszkę, selera i pora; chwilę podsmażyć, dolać 2,5 litra wody i posolić. Gotować około 20 minut, po ugotowaniu zmiksować blenderem, dodać sól i pieprz do smaku.

Grzanki:

Połówkę ananasa pokroić w drobną kostkę, dodać posiekane listki mięty (z kilku gałązek) i wymieszać.  Bagietkę pokroić w plastry, podpiec z jednej strony na patelni posmarowanej oliwą i ząbkiem czosnku, odwrócić i nałożyć po plasterku sera brie i jeszcze chwilę podpiekać drugą stronę- w tym czasie ser się lekko rozpuszcza. Zdjąć z patelni i ułożyć na serze salsę ananasowo- miętową.

Pesto:

Zmiksować wszystkie składniki blenderem- gdyby było za gęste, dodać więcej oliwy. Takie pesto można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 10-14 dni.




niebieski talerz: DUKA- Secret Garden



Miłego weekendu!

Kalinka:)
  

23 komentarze :

  1. Jaki cudowny talerz! CUDO - wspaniały wzór! Możesz zdradzić gdzie można znaleźć taką ceramikę? Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nowa kolekcja DUKA- Secret Garden

      Usuń
    2. Naprawdę piękna! Dziękuję:)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i jak ładnie podane:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, brzmi jeszcze lepiej;)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do pesto dodaję odrobinę zółtego sera,a jeśli mam to orzeszki pinii.Zupę zrobię na 100% bo wygląda że jest przepyszna:)))Widzę,że koleżanka jak ja jest fanką Duki:))Uwielbiam ich sklepy.szkoda,tylko,że mają takie ceny.Zawsze jadę w okresie przecen,popatrzeć co mogę kupić,nawet jeśli niczego nie potrzebuję.Kilka lat temu kupiłam kryształowe kieliszki do wina i wody.Uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Porcelanę w ogóle, a z Duka najbardziej serię Madeleine, która nota bene jest teraz obniżona o 50%- w tamtym roku na podobnej wyprzedazy kipilam cały komplet pbiadowy (bialy) a w tym roku dwie bezowe filiżanki- jedna jest w banerku

      Usuń
  5. zupka taaaaak, ale grzanki już ie z mojej bajki, bo ja jestem dużo-nie-lubiejąca :D
    a jakie to piękne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przepiorczych jajeczkach się zorientowalam:))))

      Usuń
  6. Mniam zupka z pewnością pyszotka. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Grzanki mi się bardzo podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, jestem za, tym bardziej, ze zupki na zimną aurę najlepsze, w szczególności gdy mają zbawienny wpływ na nasz organizm.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo smacznie:))) zjadłabym, ale mój mąż chyba nie... on nie lubi połączenia obiadu z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci mówią ze te grzanki z ansnasem i serem brie smakują jak pizza hawajska:))

      Usuń
  10. O mniam ... jakie pyszności :)
    Miłego weekendu :**

    OdpowiedzUsuń
  11. ....yummy - looks fantastic.
    Have a great weekend, too.
    Angela

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale musi smakować,jest w niej wszystko co lubię :))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Hola mamita! Pisz dalej tego bloga bo nie mam co gotować T_T </3

    Pozdrawiam,
    -Potomek nr 1

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kalinka